2023. november 1., szerda

Minimálbér - még idén 2024 előtt emelkedhetnek a bérek!

 Minimálbér - még idén 2024 előtt emelkedhetnek a bérek!

 

A NETTÓ és BRUTTÓ FIZETÉSEK 2024. január 1-től


Rendkívüli béremelés jöhet még idén 2024 előtt! Január helyett decembertől emelkedhet a minimálbér és a bérminimum egy friss javaslat szerint – mondta el Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium felelős államtitkára az M1 műsorában, amit a Világgazdaság szemlézett. A decemberi emelés ötletét a munkaadók és a munkáltatók közösen dobták be a kormánynak. Ez azt a korábbi javaslatot helyettesítené, ami szerint a munkaadók év végéig egyszeri 100 ezer forintos pluszjuttatást adnának a dolgozóiknak.

A kormány még nem döntött arról, hogy támogatja-e a decemberi béremelés ötletét. A tárgyalások mai állása szerint egyébként a minimálbért 15 százalékkal emelnék, a garantált bérminimumot viszont csak 10 százalékkal, bár ez utóbbiba a munkaadók még nem egyeztek bele. Ha mégis beleegyeznek, akkor:

  • a minimálbér bruttó 232 ezerről 266 ezerre (nettó 176 ezer);
  • a garantált bérminimum pedig bruttó 296 ezerről 326 ezerre nőhet (nettó 217 ezer).

Az emelésre egyrészt azért van szükség, mert az utóbbi két évben sikerült egy összesen kábé 35 százalékos inflációt összehozni, másrészt mert a régiós országok egy része nagyon elhúzott mellettünk minimálbér tekintetében. Ez Lengyelországban már idén elérte a bruttó 300 ezer forintot.

Magyarországon egyébként jóval többen kapják a garantált bérminimumot (800 ezer fő), mint amennyien a minimálbért (250 ezer fő), és a szakszervezetek szeretnék, ha az utóbbi utolérné az előbbit. Az ő javaslatuk alapján a kettő 2027-ben érne össze, akkor a garantált bérminimumot ágazati tarifarendszer váltaná fel. További információk

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.