2023. szeptember 8., péntek

Alakul a 2024-es minimálbér összege!

 Minimálbér 2024 - megindultak a tárgyalások!

Minimálbér 2024 - további információk >>>

Több mint harmadával emelkedne jövőre a minimálbér összege, ha megvalósulna a magyar minimálbérrendszer reformja, és így a kétfajta, kötelező legkisebb bért egy összeg váltaná fel. A hitel portál úgy tudja, hogy a javaslat szerepel a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) napirendjén is.

A lap úgy értesült, hogy a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány az őszi bértárgyalások során fontolóra veszi a javaslatot, amely megszüntetné a középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimumot, és annak jelenlegi – vagy az inflációval emelt – összege lenne az új minimálbér.

Így a minimálbér összege a jelenlegi 232 ezer forintról legalább 296 400 forintra nőhet – ez jelenleg a garantált bérminimum összege. Azért pedig, hogy a bérminimumot kapó nagyjából 800 ezer munkavállaló se járjon rosszul, az összeg tovább emelkedne januártól legalább 5,5 százalékkal. Leegyszerűsítve:

a minimálbér összege így 2024-ben egy lépcsőben 34,8 százalékkal emelkedne, 312 700 forintra.

A minimálbér reformjától a lap értesülései szerint nem zárkóztak el sem az érdekképviseletek, sem a kormány, viszont egyelőre érdemi egyeztetések a témában még nem voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.