2018. szeptember 11., kedd

Minimálbér 2019: így változik a minimálbér >>>

Minimálbér 2019: így változik a minimálbér >>>

Az ősszel megkezdődnek a bértárgyalások, ám egyelőre még távol állnak egymástól az álláspontok: a munkáltatók megelégednének az egyszámjegyű növekedéssel, a szakszervezetek azonban ennél többet szeretnének elérni - derül ki a 24ora.eu cikkéből.


Minimálbér 2019: további cikkek >>>A minimálbér- és bérminimum-emelés több mint 1,1 millió embert érinthet. Az elmúlt két évben a garantált bérminimum 40 százalékkal emelkedett, és a nemzetgazdasági átlagkereset is 10 százalék felett nőtt. 2014-ben a 150 ezer forintos minimálbért célozták be 2018-ra.


Pontos időpont még nincs és a kormányzati hatástanulmányt sem küldték meg - mondta a 24ora.eu kérdésére Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) leköszönő főtitkára. Az alkut befolyásoló tényezők közül pedig bizonytalan, hogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) csak júliustól csökken újabb két százalékkal a jelenlegi 19,5 százalékról, vagy a munkaadók által preferált januári mérséklés is szóba jöhet.


Ha nem január 1-től, akkor akár még a minimálbér-emelés is megkérdőjeleződhet – valószínűsítette.
Azt nem lehet, hogy mindenki nyerjen, a dolgozó, a költségvetés (háromszorosan is a különböző adóbevételek növekedése miatt), csak a magyar kisvállalkozó nem.
  • A minimálbér- és bérminimum-emelés több mint 1,1 millió embert érinthet.
  • Az elmúlt két évben a garantált bérminimum 40 százalékkal emelkedett.
  • A nemzetgazdasági átlagkereset is 10 százalék felett nőtt.
Ám ilyen mértékű bruttó bérnövekedés nem fenntartható olyan körülmények között, hogy a nettó szégyenteljesen alacsony az adóterhelés miatt:
  • 100 forint bruttó bérből még mindig csak
  • 66,5-öt kap kézhez a dolgozó, miközben mindez
  • 121 forintba kerül a munkaadónak.

A MaSzSz a 4 évvel ezelőtti célkitűzést teljesítette, azóta a minimálbér nettója elérte a(z egyfős egykeresős) létminimum értékét. Most már az a cél, hogy a váratlan kiadások fedezése se legyen gond a legszerényebb keresetű háztartásokban sem.

Ehhez a szakszervezet szerint minimum két számjegyű emelésre van szükség a minimálbérnél és a garantált bérminimumnál is. 2014-ben a 150 ezer forintos minimálbért célozták be 2018-ra (az akkori számítások szerint ekkor érte volna el nettóban a fizetés a létminimumot, de ez végül a bruttó 138 ezer forint mellett is teljesült, mert kisebb volt az infláció). Jövőre az elnök szerint a bűvös 150 ezer forintot is meg fogja haladni a minimálbér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.