2017. november 8., szerda

Minimálbér: 2018-ra 138 500 forintra emelkedik a minimálbér

Minimálbér: 2018-ra 138 500 forintra emelkedik a minimálbér


A kormány célja boldogulást kínálni a kisebb városokban, községekben élők számára - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Makón.
A kormány társadalmi és politikai célkitűzése, hogy minél több család számára boldogulást kínáljon ott, ahol megszülettek, ahol élnek - mondta Lázár János a Maros-parti városban tartott lakossági fórumán irja a 24óra.
"2010-es 73 ezerről a 2018-ra 138 500 forintra emelkedik a minimálbér, a bruttó átlagbér pedig 200 ezer helyett ma már 300 ezer forint"
A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus mintegy százfős hallgatósága előtt kifejtette, bár ez az arány folyamatosan csökken, ma a magyar emberek 40 százaléka lakik kisebb vagy nagyobb községekben, és a társadalom szintén jelentős részét adják a kisvárosokban élők.
Lázár János elmondta, Makó mintául szolgálhat arra, miként fejleszthetők az ország kisebb városai. A településen hazai és uniós forrásból jelentős infrastruktúrafejlesztés valósul meg.
A térség számára komoly lehetőséget biztosított az M43-as autópálya elkészülte, részben ennek köszönhetően óriási mértékben javult a munkaerőpiaci helyzet. 2010-ben Makón és környékén 12-15 százalékos munkanélküliség volt, jelenleg ez 3 százalék körül alakul.
Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, mivel mind többen helyezkednek el közülük a versenyszférában - tudatta a politikus.
A miniszter komoly eredmények tartja, hogy aki akar, az tud dolgozni, országosan a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt.
A foglalkoztatottság javulásával egy időben a jövedelmek is emelkedtek, a 2010-es 73 ezerről a 2018-ra 138 500 forintra emelkedik a minimálbér, a bruttó átlagbér pedig 200 ezer helyett ma már 300 ezer forint - közölte a miniszter, hozzátette, ez a kereskedelmi forgalom növekedésén is látszik.
Lázár János elmondta, az elmúlt években a képviselőként, személyesen elért legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a makói járásban 378 hadiárva és 13 hadigyámolt - akik édesapja életét vesztette a második világháborúban - rendszeres havi járadékot kaphat. Ez az első olyan támogatás, amelyet a határon túlra is kiterjesztettek - jelenleg mintegy 64 ezren kapják -, mivel a járadék feltétele a magyar állampolgárság, nem a magyarországi lakcím. Hozzátette: szeretné, ha az ellátás jelenleg havi 8550 forintos összegét emelnék.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.