2015. október 31., szombat

8 órás minimálbér összeg 2016

Mennyi lesz a minimálbér emelés 2016-évben? Ezen megy már a vita a szakszervezetekkel.

Felkavarta az állóvizet az Auchan: a lánc 4200 munkavállalót érintő minimálbér emelési szándéka, 10 százalékos, 1,2 milliárd forintot kóstáló bérfejlesztésről állapodott meg a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) - írta a Népszabadság.


 Az iparági béregyeztetések hagyományosan januárban vannak, ám mivel a lánc ezúttal ősszel állapodott meg a szakszervezettel, ráadásul úgy, hogy azonnal érvényesíti is az emelést, alaposan srófolja a fizetési szintet indirekt módon más láncoknál is. Ennek ellenére még nem hallani arról híreket, hogy a többi áruházlánc követné az Auchan meglehetősen váratlan lépését.

Megfigyelők szerint a láncok zöme most még kivár, hogy mekkora szakmai minimálbér-emelésre szánja el magát a kormány, nehogy idejekorán "túlajánlják" magukat. Ugyanakkor már nem sok terük maradt a lavírozásra. A hírek szerint ugyanis a kormány is az Auchanéhoz hasonló mértékű emelésen gondolkozik - ennyiben a francia lánc elébe ment a kormánydöntésnek, ráadásul a lánc így pozitív képet tud magáról mutatni kifelé - írta a Népszabadság.

Az ismert problémák, valamint a kiskerforgalom növekedése ellenére a láncok mindeddig ellenálltak a fizetésemelésnek. Ezt a patthelyzetet törte meg az Auchan lépése, aminek következménye, hogy a versenytársaik immár csak ideig-óráig odázhatják el a bérfejlesztést.

 November elején kezdődnek a bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) - közölte Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.


Korábban is egyeztettek
Kiemelte: a VKF keddi első ülésén már elindult a munkáltatói és a munkavállalói oldal informális egyeztetése. Az elsődleges tárgyalások azt mutatják, hogy a munkáltatói oldal is nyitott az infláció mértékével egyező minimálbér-emelésre - közölte.

Gaskó István szerint ez már önmagában pozitívnak nevezhető. A kormány a jövő hét folyamán adja át a bértárgyalásokhoz szükséges adatokat - tette hozzá az elnök. Úgy vélte, a következő években fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy a minimálbér nettó értéke és a létminimum között 20 százalékos eltérés van a minimálbér rovására.

Konkrét elképzelések
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Liga konkrét indítványt készít majd, amiben 3 éves tervet vázol fel a minimálbér nettó értéke és a létminimum közti különbség felszámolására. Gaskó István beszámolt arról, hogy a VKF keddi ülésén a munkáltatói és a munkavállalói oldal abban is megegyezett, hogy ki kell venni a Munka törvénykönyvéből a 205-207-es paragrafusokat, amelyek azt rögzítik, hogy a többségi állami tulajdonban lévő vállalatoknál az Mt. szabályaitól nem lehet eltérni.

Kéry Ádám, a Liga jogi szakértője kifejtette: e paragrafusok értelmében a törvényben érintett állami vállalatoknál a munkáltató, a munkavállaló és a szakszervezetek között nem alakulhat ki alku semmilyen területen. Gaskó István hangsúlyozta: a Munka törvénykönyvének a kormány által kezdeményezett módosításait a Liga csak abban az esetben tudja tárgyalóalapnak tekinteni, ha a kormány nyitott törvény 205-207-es szakaszainak eltávolítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.