2015. június 23., kedd

Minimálbér - Így változnak a nettó fizetések 2016-ban

Az Országgyűlés által elfogadott jövő évi adótörvények két fontos elemének, a személyi jövedelemadó-kulcs 16%-ról 15%-ra történő csökkentésének, valamint a két eltartott utáni családi adókedvezmény havi 20 ezer forintról 25 ezer forintra történő emelésének hatását vizsgáltuk négy különböző bruttó bérszint esetén. Kalkuláltunk továbbá azzal, hogy az adózó jogosult-e családi adó- és járulékkedvezményre, ha igen, akkor egy, kettő, vagy három gyermek után. A számítások alapján megállapítható, hogy lesznek olyanok, akiknek jövőre a módosítások ellenére változatlan lesz a nettó fizetése, ugyanakkor lesznek, akiknek a bruttójuk egy százalékával, plusz ötezer forinttal nő a nettójuk. A minimálbér összege pedig ezek függvényében változhat 2016 évben.
A fizetéseket érintő adóváltozások
Az adózással összefüggő törvények módosításáról szóló elfogadott javaslat alapján az idei 16%-os mértékről jövőre 15%-ra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a bruttó bérünk egy százalékával emelkedik a nettó fizetésünk, mivel annyival kevesebbet vonnak belőle. Az adórendszer azonban ettől egy picit bonyolultabb, így azok, akik a különböző kedvezményekkel „lenulázzák” a személyi jövedelemadójukat, azok jövőre változatlan összegű munkabér jóváírást kapnak.
A kedvezőtlen demográfiai adatok javítását célzó intézkedésként bevezetett, majd tovább finomított családi adó- és járulékkedvezmény kiemelt haszonélvezői a három, vagy több gyermeket nevelő adózók. A népmozgalmi adatok és az első adóévek tapasztalatai azonban rámutattak, hogy sok családban nem csak a harmadik, hanem már a második gyermek megszületése is elmarad. Erre válaszul négy év alatt megduplázzák a kétgyermekesek kedvezményét, melynek első ötezer forintos lépcsője 2016-ban érvényesíthető. A jogosultak az eddigi havi 20 ezer forinttal szemben jövőre a két gyermek utáni kedvezmény eredményeképpen már havi 25 ezer forinttal magasabb nettóra számíthatnak.
A Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a fenti két intézkedés hatására jövőre 121-122 milliárd forint marad a magyar családoknál.
Mit mutatnak a számok 150 ezres bruttó esetén?
A gyermektelen és az egy gyermekes adózók nettó bére a bruttó egy százalékával, ezerötszáz forinttal emelkedik jövőre. A kétgyermekesek ezen felül számolhatnak a családi kedvezményből adódó növekménnyel is, így az ő fizetésük 6 500 forinttal lesz magasabb. A három gyermekesektől a kedvezményeknek köszönhetően már idén sem vonnak személyi jövedelemadót, amit jövőre is le tudnak nullázni, így az ő fizetésük változatlan marad a következő évben.
300 ezer bruttónál mennyi marad?
A képlet hasonló az előző bérszintnél bemutatottakhoz, az első két csoportba tartozó adózók a bruttó bérük egy százalékának megfelelő összegű növekedésre számíthatnak. A két kedvezményre jogosító eltartottal rendelkezők nettója összesen nyolcezer forinttal lesz magasabb. A három gyermekesektől a családi adó-és járulékkedvezménynek köszönhetően idén is csak 1,5% munkaerő-piaci járulékot vonnak, ez jövőre sem lesz másképp, változatlan nettó mellett.
450 ezer és 600 ezer bruttó esetén a háromgyermekesek nettója is emelkedik
A következő két vizsgált bruttó bérszint esetén a gyermek nélküli és az egygyermekes adózók 4 500 forintos, illetve 6 000 forintos növekedést könyvelhetnek el jövőre. A kétgyermekeseknek ehhez még hozzájön a kedvezmény emeléséből adódó plusz ötezer forint. A három adó- és járulékkedvezményre jogosító eltartottal rendelkező adózók nettója is elmozdul ezeken a bérszinteken, köszönhetően annak, hogy a tőlük levont személyi jövedelemadóból a kedvezmények érvényesítése után is marad.

3 megjegyzés:

 1. Már meg ne , de a Minimálbér az nem 300.000 meg 600.000 akárki akármit mond hanem a 103.000 brutto plafon.
  Aki ez felett keres az már nem minimálbéres. Szal a szerkesztő kalkulátor Úr/Hölgy vagy mitom én ki is olyan ember aki úgy von kereseti átlagot hogy még a 6 milliós államfői keresetet is minimálbérnek tituálná.
  Másfelől ez az 1% al kitörölheti a tisztelt kormány a seggét.
  Havi 200 FT ez nekik emelés?
  Minisztériumokban meg közszférákban bezzeg oda basznak 15-25-30% emelést.
  Minimálbérseknek meg kiszurják a szemüket. Ez nem emelés ez etetés és hülye az az elvakult szerencsétlen aki azt hiszi ezzel jól jár, hisz az árak a kenyér a kiadások sokkal többel emelkednek.
  Hát meg ne haragudjon nekem a FIDESZ meg a pereputy aki ezt jónak látja és azt hiszi ezzel segít, ezzel menjen inkább Burmába hegedűlni vagy zabot hegyezni.
  Ami normális már a jelen árak szinvonalához érdemleges minimálbér emelés lenne mint célszerű az a jelenlegi reálbér netto ami legalább netto 120.000 minimálbér. És ezzel még nem mondtam sokat és nagyot sem túlzást. Csak a kedves képviselők az elhízott bankszámla és testileg elhízott elvakultság kapzsiság miatt nem képesek meglátni, és azt hiszik hülyék a Magyar emberek. Bár amennyi elvakult fanatikus hívő van aki hisz még ennek a úgy nevezett jancsihuszárnak azok még sokan vannak és tényleg mondható azt hogy soka a birka és míg sok a bírka addig a farkas is jól lakik belőlük mert van kit lehúzni megvezetni és kihasználva beetetni.

  VálaszTörlés
 2. Én minimálbérért dolgozom,61 évesen 48 éves szolgálati idővel. Ez az összeg pontosan 68775 Ft. Nem tudom, hol él az, aki az átlagjövedelmet 250 ezer Ft.-ra kalkulálja.A miniszterek fizetése nem átlag az átlagon felüli, Bőven!!!

  VálaszTörlés
 3. EZ IS CSAK HAZUGSÁG!!!! 1% HAHAHA!!!!
  Éljen már meg belőle valamelyik képviselő ott a nagy házban! MAjd ha a mi bérünk is oda fog fejlődni ahol az övék van, akkor örülünk majd az 1 %-nak. Addig ktörölhetik vele.........!!!!!!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.